Hbo opleiding tot NIVRE-expert Personenschade

Start 10 september 2024

 

INSCHRIJVEN

Met veel trots presenteert Letsel Opleidingen de in eigen beheer ontwikkelde Hbo opleiding tot NIVRE-expert Personenschade. Deze opleiding voldoet aan alle eisen die het NIVRE stelt aan de Vaktechnische opleiding voor personenschade-experts. De opleiding is zeer praktisch van opzet en gebaseerd op de beginselen van Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO). Je werkt dus vooral aan de hand van casuïstiek. De docenten zijn allen gepokt en gemazeld op hun vakgebied.

De opleiding kent drie modules: kennis, vaardigheden en externe deskundigheid. Iedere week komt een andere module aan bod. De laatste week is een ‘terugkomweek’ waarin de puntjes op de i worden gezet en je je ook voorbereidt op het examen. Hieronder vind je meer informatie over de individuele modules. Tijdens de opleiding worden onder andere juridische vraagstukken, communicatietechnieken, rekenkundig advies, herstelcoaching, medisch en arbeidsdeskundig advies behandeld, dit alles aan de hand van praktijkvoorbeelden. Als je aan de overige eisen van het NIVRE voldoet, kun je dus in no time na het behalen van het examen ingeschreven worden als registerexpert.

“Het is net als je rijbewijs halen in slechts drie weken tijd: door de intensiteit te verhogen, leer je sneller.”
– Francie Peters, Directeur Letsel Opleidingen –

De opzet van deze opleiding is anders dan wat personenschade-experts tot nu toe gewend zijn. Er wordt een groot beroep gedaan op zelfstudie en het oplossingsgerichte vermogen van de studenten.

Wil je eerst meer informatie? Meld je dan aan voor een van onze gratis voorlichtingsbijeenkomsten.

 

Module Vaardigheden (4 dagen)

Zoals bij alle vormen van communicatie gaat het in de letselschade niet alleen om wat je zegt, maar vooral ook om hoe je het zegt. Het gaat niet uitsluitend om de inhoud, maar net zo veel om de gevolgde stappen en interactie. In deze module draait het dan ook om houding en gedrag: communicatie, inlevingsvermogen en onderhandelingstechniek. Je gaat actief aan de slag met praktijkvoorbeelden. Sterker nog: je gaat met een eigen casus aan de slag om zo te ontdekken wat je in het verleden goed hebt gedaan en waar de verbeterpunten zitten. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn:

(Harvard) Onderhandelen
Hoe zorg je ervoor dat er aan het einde van het traject een regeling ligt waar iedereen tevreden mee is?  Wat doe je als de ander daar niet aan mee wil werken? Onderken je de belemmerende factoren die je zelf meeneemt naar de onderhandelingstafel? Zijn er wellicht alternatieve oplossingsrichtingen waaraan jij niet hebt gedacht?

(Interculturele) communicatie
Hoe verhoog je het begrip voor een betrokkene met een andere (culturele) achtergrond? Welke vooroordelen en aannames spelen daarbij een rol? Is het mogelijk jouw manier van communiceren daarop aan te passen?

Wat is mijn eigen voorkeur qua communicatiestijl?
Je maakt een aantal tests om zo jezelf beter te leren kennen. Wat doe je als iemand anders een andere communicatiestijl hanteert dan jij? Ben je in staat om het overkoepelende belang te blijven zien? Wanneer wordt er bij jou op de emotieknop gedrukt?

Doelstelling module Vaardigheden
Na afloop van het volgen van deze module herken je verschillende onderhandelingssituaties. Je onderscheidt het spelen op de bal van het spelen op de man. Je bent in staat te experimenteren met verschillende onderhandelingsstijlen.

Docenten: Bart Gevers / Victor van den Hoogen

 

Module Kennis (4 dagen)

In deze module ga je met je opgedane basiskennis in praktische zin aan de slag. Aan de hand van praktijkvoorbeelden ga je gericht op zoek naar een juridische oplossing en leg je zo de basis voor het uiteindelijke onderhandelingsproces. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn:

  • Werkgeversaansprakelijkheid
  • Medisch en juridisch causaal verband
  • Eigen schuld
  • Art: 6:96BW
  • Regres

Doelstelling module Kennis
Na afloop van deze module ben je in staat om de juridische problemen in letselschadezaken te identificeren en te interpreteren. In de uitvoering van je werkzaamheden ben je in staat om de relevante juridische informatie op te zoeken (ook in openbare bronnen) en toe te passen.

Docenten: Eline Spijker / Nils Jonker

 

Module Externe deskundigheid (4 dagen)

Als NIVRE-letselschade-expert zul je vaak ook professionals in andere disciplines moeten inschakelen. In deze module wordt dieper ingegaan op de meerwaarde die deze professionals kunnen hebben in het letselschadeproces. De volgende onderwerpen komen onder andere aan de orde:

Rekenkundige aspecten (2 dagen)
Je gaat onder andere dieper in op de overlijdensschade en het formuleren van uitgangspunten en scenario’s die ten grondslag liggen aan een letselschadeberekening. Je leert zelf een simpele berekening te maken.

Docent: Erik-Jan Bakker

Arbeidsdeskundige aspecten (1 dag)
Wanneer moet je een arbeidsdeskundige eigenlijk inschakelen? Hoe zit het met zelfstandig ondernemers? Wanneer zet je een FML in?

Docent: Erwin Audenaerde

Medische aspecten (0,5 dag)
Je gaat onder andere dieper in op het medische expertisetraject, de werking van 1MA en beperkingen en blijvende invaliditeit.

Docent: Jarno Krol

Zorg, Herstel en Privacy (0,5 dag)
Hoe stel je de blijvende zorgbehoefte en kosten vast? Hoe werkt de WMO? Wat is het verschil tussen praktisch en sociaal herstel?

Docenten: Jacqueline Bakker / Francie Peters

Doelstelling module Externe deskundigheid
Na het volgen van deze module ben je in staat om te herkennen welke professional waarvoor kan worden ingezet. Je kunt zelf een eenvoudige schadeberekening maken en weet welke informatie benodigd is om een complexere schade te (laten) berekenen.

 

Examen

Het examen bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Open boek theorie-examen
  • Het maken van een (eenvoudige) schadeberekening
  • Het voeren van een (regelings)gesprek
  • Het maken van een reflectieverslag
  • Het uitvoeren van een stageopdracht

Bewijs van deelname
Diploma

Stage
Onderdeel van deze opleiding is het lopen van een stage bij een ‘wederpartij’. Deze stage behelst minimaal 2 dagen. Omdat er tussen de laatste lesdag en het examen niet veel tijd zit, raden wij studenten aan om deze stage in te plannen zo snel mogelijk na inschrijving voor deze opleiding.

Studiebelasting
Deze opleiding is sterk gecomprimeerd ten opzichte van de reeds bestaande opleidingen in de markt die ook toegang geven tot het NIVRE-register. Dat betekent dat wij een groot beroep doen op zelfstudie. De informatie die tijdens de vooropleidingen is behandeld wordt als bekend verondersteld en komt niet meer (op dezelfde manier) aan de orde tijdens de lesdagen. Het maken van huiswerkopdrachten is noodzakelijk om goed mee te kunnen komen tijdens de lesdagen. Houd rekening met een studiebelasting van 10,85 EC (1 EC is 28 uur).

Vooropleiding
Toelating voor deze opleiding is alleen mogelijk als men geslaagd is voor de volgende opleiding:

En als je in het bezit bent van een HAVO, VWO en/of MBO niveau 4 diploma.

Interessant voor
Schade-experts, schadebehandelaars, arbeidsdeskundigen, herstelcoaches

 

Download zoek en vind plaatsen-lijst

Laat jouw gegevens achter en krijg toegang tot de handige zoek en vind plaatsen-lijst. 
In deze lijst hebben wij veelvoorkomende links naar (wets)artikelen en uitspraken op een rijtje gezet.

E-mailadres(Vereist)

Opleidingen ter inspiratie!